Παιδί

ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΡΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η χρήση της στράτας για τα παιδιά είναι διαδεδομένη εδώ και 4 αιώνες καθώς οι γονείς πιστεύουν πως βοηθά τα παιδιά να περπατήσουν ευκολότερα ενώ παράλληλα είναι ένα μέσο απασχόλησης και διασκέδασης. Η στράτα όμως στην πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να οδηγηθούν σε σημεία επικίνδυνα μέσα στο σπίτι όπως π.χ σκάλες χωρίς πολλές φορές οι γονείς να μπορούν να αντιδράσουν άμεσα αφού έχει υπολογιστεί ότι ένα βρέφος σε μια στράτα κινείται με ταχύτητα 1 μέτρο /δευτερόλεπτο.
Η στράτα επομένως τα τελευταία χρόνια δεν συνιστάται από τους παιδιάτρους και σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής απαγορεύεται η χρήση της για τους παρακάτω λόγους:

1) Είναι η συχνότερη αιτία οικιακών ατυχημάτων. Παιδιά που βρίσκονται σε στράτα α) είναι σε αυξημένο κίνδυνο να πέσουν από τις σκάλες και να υποστούν κάκωση οστών και κεφαλιού β)μπορεί να πνιγούν πέφτοντας σε μπανιέρα ή πισίνα γ)φτάνουν σε αντικείμενα επικίνδυνα για αυτά π.χ απορρυπαντικά και μπορεί να δηλητηριαστούν ή ακόμα σε βαριά/αιχμηρά αντικείμενα με κίνδυνο να τραυματιστούν δ) μπορεί να οδηγηθούν στο φούρνο της κουζίνας ή σε μαγειρικά σκεύη και να υποστούν εγκαύματα.

2) Δεν μαθαίνουν να περπατούν πατώντας όλο το πέλμα με αποτέλεσμα περπάτημα στις μύτες των ποδιών ενώ έχει βρεθεί ότι η χρήση της στράτας μπορεί να καθυστερήσει τη φυσιολογική βάδιση του παιδιού και την ανάπτυξη δεξιοτήτων

Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακίνητες στράτες οι οποίες δεν έχουν τροχούς αλλά μια περιστρεφόμενη βάση ή τραπέζια απασχόλησης με περιστρεφόμενο γύρω από τον εαυτό του κάθισμα καθώς και τα παιδικά πάρκα.

Write A Comment