Βιβλία-Κριτικές-Παρουσιάσεις

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚ. ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ομολογώ ότι αν και γιατρός, με μια σχετική γνώση της Ιστορίας της Ιατρικής, δεν είχα κατανοήσει ποτέ το βαθμό στον οποίο ο κόσμος και ο πολιτισμός του Ισλάμ επηρέασε τη λεγόμενη «Δυτική Ιατρική». Το βιβλίο αυτό του Γιώργου Σχορετσανίτη, γνωστού και διαπρεπούς Χειρουργού – δασκάλου μου, είναι μια αποκάλυψη. Όχι μόνο σε σχέση με τη ερευνητική και συγγραφική του δεινότητα, αλλά κυρίως με την ικανότητά του με απλή, κατανοητή και παραστατική γλώσσα να δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη να περιπλανηθεί σε ένα ως επί το πλείστον άγνωστο κομμάτι της ιατρικής ιστορίας.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται αναμφισβήτητα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό; το κοινό εκείνο που ενδιαφέρεται να μάθει και για άλλους πολιτισμούς εκτός από τον δικό του. Που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την ιστορία του Ισλάμ, ως πολιτισμού και θρησκείας, τις καταβολές του, καθώς και τις σημαντικές επιδράσεις του στη διαμόρφωση της Ιατρικής Επιστήμης στις χώρες που μεσουράνησε.

Το βιβλίο αυτό όμως απευθύνεται και σε γιατρούς, οι οποίοι, όπως και εγώ, στα Πανεπιστήμια όπου σπούδασαν δεν διδάχθηκαν ποτέ το Ισλάμ και την Ισλαμική Ιατρική και που έχουν πολύ λίγο έρθει σε επαφή με τις «μη δυτικές φιλοσοφίες». Στο βιβλίο αυτό θα γνωρίσουν τη σχέση της Θρησκείας με την Ιατρική, την ύπαρξη και λειτουργία των Νοσοκομείων και των Πανεπιστημίακών Ιατρικών Σχολών και τις σχέσεις τους με την κοινωνία. Επίσης, θα βρουν στοιχεία σχετικά με τις βασικές ιατρικές σπουδές αλλά και τις ειδικότητες που υπήρχαν και θα γνωρίσουν τους Μεγάλους Άραβες της Ισλαμικής Ιατρικής, τους Γιατρούς που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στις εποχές που έζησαν και έδρασαν, όπως οι Razes, Ibn Al Nafis, Ibn Sina, Al-Kindi, Bukhtishu, Ibn Zuhr, Al-Zahrawi. Ιδιαίτερη μνεία αποδίδεται στον Hunayn Ibn Ishaq και στην επιρροή του στη θέσπιση ιατρικής ορολογίας, η οποία ήταν καταλυτικής σημασίας στην πορεία της Ισλαμικής Ιατρικής προς την Ευρώπη. Με τη βοήθεια του βιβλίου αυτού εγώ κατάλαβα ότι προκειμένου κάποιος να μπορέσει να κατανοήσει τη Δυτική Ιατρική Επιστήμη, και να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί στους ασθενείς του οφείλει να ξέρει τι συνέβη στις Αραβικές χώρες ανάμεσα στον 7ο και 15ο αιώνα; της τόσο σημαντικής χρονικής αυτής περιόδου στη διαμόρφωση της Ιατρικής Επιστήμης όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη που το φιλοξενεί. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω το Γιώργο Σχορετσανίτη να συνεχίζει να διδάσκει σε πολλαπλά επίπεδα.

( ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, Δεκέμβριος 2011, Αθήνα, τηλ: 210-6714 371, 406 σελίδες, 160 εικόνες)

Write A Comment